„
W spiżarni na półkach, zapasów bez liku
są dżemy, kompoty, złoty miód w słoiku”
- Po co robimy zapasy na zimę? Jak i gdzie przechowujemy różne przetwory. Czy wszystkie owoce i warzywa można zaprawiać w słoikach lub suszyć. Jakie inne jeszcze znamy sposoby przechowywania i konserwowania warzyw?
W tym roku pięciolatki z grupy „Biedronki” zapoznane zostały ze sposobem kiszenia kapusty, bo listopad w tradycji ludowej – to miesiąc kiszonej kapusty.
Umówiliśmy się z przedszkolną intendentką – Panią Małgorzatą Ziębą, która zaprosiła dzieci do kuchni. Tam zostały zapoznane z mechanicznym urządzeniem do rozdrabniania warzyw. Kapusta i marchew zostały obrane i poszatkowane. Dzieci doprawiły je solą – każde po trochę – i nastąpiło wielkie mieszanie, ugniatanie i ubijanie kapusty.
Dzieci były żywo zainteresowane kolejnymi czynnościami, rozumiały, że oprócz maszyny potrzebna jeszcze praca ludzkich rąk. Tych było sporo do pomocy. Ale jaki efekt!!!
Nasza spiżarnia wzbogaciła się o wiadro kapusty, która na oczach dzieci będzie przechodziła proces fermentacji, aż do efektu finalnego – surówki na talerzu!!!
Iwona Mierzejewska
tu więcej zdjęć: