Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. To czas, kiedy przypominamy sobie o tradycjach świątecznych w polskiej kuchni. Wspomnieniom tym towarzyszą zawsze smaki i zapachy potraw wigilijnych oraz świątecznych.
Nieodłącznie ze Świętami Bożego
Narodzenia kojarzy się zapach pierniczków, dlatego też „mali piekarze”- dzieci 5,6-letnie z grupy „Kotki”, postanowiły już teraz je upiec. Po dostarczeniu i ustaleniu składników potrzebnych do
wykonania ciasta na pierniki, po zbadaniu ich konsystencji, koloru, smaku, zapachu i ciężaru – dzieci wraz ze swoimi paniami zabrały się do pracy.
Każdy etap pieczenia pierników sprawiał małym piekarzom wiele radości. Przedszkolaki z zapałem wałkowały ciasto, wykrawały foremkami ciasteczka,
układały je na blachach, które następnie powędrowały do przedszkolnej kuchni. Dzieci, z niecierpliwością oczekiwały momentu degustacji pierwszych, jeszcze ciepłych pierniczków. W najbliższych
dniach nie zabraknie również kolejnej „piernikowej atrakcji”- dekorowania
wypieków różnokolorowymi lukrami i barwnymi posypkami.
Podczas pieczenia pierników, w przedszkolu, unosił się wspaniały aromat, który przypomniał wszystkim o nadchodzących świętach i wprowadził w dobry nastrój.
Oto nasi mali kucharze podczas wyrobów.
Anna Obarzanek
link do zdjęć: